Den sport som brukar ses som den allra största i världen är fotboll. Vad anledningen till detta är går ej att säga, men många tror att det faktum att du enbart behöver en boll för att kunna spela kan vara en bidragande faktor. Sporten kan likväl utföras på en gräsmatta som en grusplan, oavsett väder, antalet spelare eller ålder på dessa.

Var sporten egentligen kommer ifrån är det ingen som vet, men man har funnit många likheter med sporten Cuju som är ett kinesiskt bollspel med historia tillbaka till 400-talet före Kristus. Men det är i England som den sport vi idag känner igen har sitt ursprung. 1863 bildades landets fotbollsförbund och det dröjde inte många år innan andra länder gick samma väg. 1904 bildades det internationella fotbollsförbundet och samma år fick Sverige ett eget fotbollsförbund. Det dröjde dock ytterligare 50 år innan UEFA, Europas fotbollsförbund bildades.

År 1930 spelades den första upplaga av fotbolls VM på herrsidan och 30 år senare år 1960, gjorde det Europeiska mästerskapet för herrar premiär. Fotball EM arrangeras var fjärde år och är en fest som inte bara följs av de europeiska fansen, utan av supportrar ifrån alla värdens hörn. Det svenska landslaget har medverkat i EM flera gånger och nått såväl framgång som nederlag. Ännu har det inte blivit några medaljer för laget, men förhoppningsvis kan vi få se detta ske framöver.